WordPress onderhoud uitbesteden – goedkoper dan je denkt.
  1. Home
  2. Website (laten) bouwen
  3. WordPress onderhoud uitbesteden – goedkoper dan je denkt.

Heb je een WordPress website? Let dan vooral goed op het onderhoud.

WordPress is een fantastische basis voor je website. Ruim 40% van alle websites zijn gebouwd met WordPress als basis. Deze bekendheid heeft helaas ook zijn keerzijde. WordPress websites zijn regelmatig het doelwit van hackers. Deze hackers richten zich daarnaast niet alleen op de WordPress installatie zelf, maar ook op de aanvullende functionaliteiten, ofwel de plug-ins. Voor degenen die niet weten wat een plug-in is, WordPress websites zijn met 1 klik aan te vullen met extra functionaliteiten, bijvoorbeeld een winkelwagen. Er bestaan duizenden betaalde en gratis plug-ins. Het is voor iedere WordPress eigenaar nodig om zijn WordPress installatie en plug-ins up-to-date te houden.  Het is mogelijk om zelf je website bij te werken. Onze praktijk leert alleen dat dit  vervelende problemen kan veroorzaken. Gelukkig is het mogelijk om tegen een geringe investering je WordPress onderhoud uit te besteden. 

Wat is WordPress website onderhoud?

WordPress onderhoud bestaat uit alle taken die nodig zijn om je website efficiënt en veilig te houden. Er zijn dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken die afhankelijk van je website kunnen variëren. De belangrijkste zaken waar je aan moet denken bij het onderhouden van je WordPress website bestaan onder andere uit:

Een back-up maken van je WordPress-website

Het is het beste om meerdere back-ups van je website te hebben, inclusief externe opslag. Dit betekent dat je de back-ups op een andere plaats dan op je installatie opslaat. Een externe back-up is handig in het geval dat een update geheel misgaat of dat je webhosting is gehackt. Hackers zouden dan zomaar je lokale back-ups ook kunnen aantasten. Een externe back-up is makkelijk terug te zetten en zorgt ervoor dat je weer snel online bent.  

WordPress beveiligingsscans

Hackers proberen vaak in te loggen met willekeurige gebruikersnaam- en wachtwoordpogingen (hetzij handmatig invoeren van de aanmeldingen of door systemen te gebruiken om automatisch verschillende inlogcombinaties vele malen te proberen) of ze proberen kwetsbaarheden in de software die je gebruikt te misbruiken. Zodra een hacker toegang heeft tot je website of webhosting kunnen ze van alles doen. Ze kunnen persoonsgegevens stelen, ze kunnen spammen vanaf je website en domein, ze kunnen de rekenkracht van je server misbruiken om bijvoorbeeld aanvallen uit te voeren op andere websites, ze kunnen je website gebruiken om je bezoekers te scammen en ga zo maar door. Een gehackte website zal door Google niet worden getoond. Het kan dus zomaar zijn dat je alle rankings waar je hard voor gewerkt hebt zomaar kwijt bent. Daarom is het belangrijk om beveiligingsscans uit te voeren en je website constant te controleren op beveiligings gerelateerde problemen en inbreuken.

Regelmatige WordPress “kern” updates

WordPress  wordt voortdurend bijgewerkt om verschillende bugs en beveiligings- problemen aan te pakken. Ook worden er regelmatig nieuwe functies uitgebracht. Om je site veilig te houden is het belangrijk om alle nieuwe versie te installeren. Dit is relatief eenvoudig alleen kunnen er na de update altijd problemen ontstaan. Vooral plug-ins die opeens niet blijken te werken met de nieuwe WordPress versie veroorzaken regelmatig problemen. 

Thema’s en plug-ins bijwerken

Net zoals WordPress steeds wordt bijgewerkt, doen de thema’s en plug-ins dat ook. Zoals eerder beschreven zijn plug-in aanvullende functionaliteiten en middels thema’s wordt de vormgeving van een WordPress website bepaald. Deze updates zorgen ervoor dat alle onderdelen van je website correct werken. Het is verstandig om alle gebruikte thema’s en plug-ins zo up-to-date mogelijk te houden.

Database optimalisatie

De kern van je website is de WordPress database. Deze database kan “verstopt” raken met extra gegevens die niet nodig zijn en door de database regelmatig te verbeteren, kan het helpen om je website soepel te laten werken.

Waarom een WordPress onderhoudspakket een goed idee is.

Als je de tijd en de expertise hebt, is het mogelijk om je website zelf bij te houden en eventuele issues zelf op te lossen. Er zijn echter pakketten voor websiteonderhoud, zodat eigenaren van een WordPress website dit aan een WordPress expert kan uitbesteden. Op die manier kan een ondernemer zich focussen op zijn onderneming zonder zich zorgen te hoeven maken over de website. 

Hier is een overzicht van enkele van de belangrijkste redenen waarom jij zou kunnen overwegen om voor een WordPress onderhoudspakket te kiezen:

Hackers liggen overal op de loer

Omdat WordPress het populairste content managementsysteem ter wereld is, is het daarom een ​​doelwit. Met ongeveer 40% van alle websites die WordPress gebruiken, is het geen wonder dat hackers ze graag aanvallen. Omdat WordPress zijn platform voortdurend bijwerkt om problemen met hacking en malware aan te pakken, is het een veilig platform om te gebruiken. Wanneer een bedreiging wordt gedetecteerd, brengt WordPress zo snel mogelijk een nieuwe versie uit. Met een WordPress onderhoudspakket worden alle updates voor je uitgevoerd. Niet alleen de kern updates maar ook de updates van je plug-in en je thema. Mochten er fouten ontstaan tijdens het updaten worden deze (indien) mogelijk verholpen. 

Back-ups voorkomen (persoons-) dataverlies.

Zoals hierboven vermeld, kan een website die niet wordt bijgewerkt, kwetsbaar worden voor malware en andere kwetsbaarheden. Als kwetsbaarheden worden misbruikt, kan dit leiden tot dataverlies, kan je website offline worden gehaald of kan je website worden gehackt met schade aan uw merk en reputatie tot gevolg. Andere omstandigheden kunnen van invloed zijn op uw website, waaronder serverfouten, stroomuitval, hardware- of softwareproblemen of bedieningsfouten. Deze kunnen omstandigheden creëren die kunnen leiden tot downtime van de website of het verlies van sommige of al je websitegegevens. Het helemaal opnieuw opbouwen van je website is niet alleen frustrerend, maar ook een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Met een goed WordPress onderhoudspakket ontvangt uw site echter regelmatig offsite back-ups, uptime-monitoring en 24/7 beveiligingsmonitoring.

Verbetert de gebruikerservaring

Een snel ladende website is tegenwoordig van groot belang.  Bezoekers wachten niet lang tot een pagina is geladen en klikken direct weer door. Omdat snelle websites je bezoekers een goede ervaring geven zal Google snelle site beter laten ranken dan trage websites. Door je database schoon te houden, je website up-to-date en ook je server zo goed mogelijk hou je je WordPress website in goede conditie.  

De werkelijke kosten van het niet onderhouden van je website.

Je denkt wellicht dat je geld bespaart door geen gebruik te maken van WordPress onderhoudspakket. Als je website echter niet wordt onderhouden, raakt deze verouderd.  Dit kan leiden tot potentiële beveiligingsrisico’s, dataverlies en gemiste leads van bezoekers die niet blijven hangen om langzame pagina’s te laden of dat de website niet wordt weergegeven of presteert zoals zij denken dat het zou moeten. Onthoud… je concurrentie is maar een klik verwijderd! Met een WordPress onderhoudspakket,  heb je een  WordPress expert die je website constant in de gaten houdt, zodat deze 24/7 correct werkt. Je investering in preventief onderhoud en het hebben van iemand met wie je contact kan opnemen voor advies, is de kosten meer dan waard. Zeker als je nagaat dat de WordPress onderhoud prijzen laag zijn!

Andere overwegingen bij het onderhouden van WordPress websites.

Twijfel je nog om je WordPress website te laten onderhouden? Neem dan ook de volgende zaken eens in gedachten!

Wie gaat je ondersteuning bieden als er problemen met je WordPress website zijn?

Neem jezelf of bijvoorbeeld een handig neefje graag de verantwoordelijkheid op zich voor het onderhoud van je bedrijfswebsite? Dit betekent dat je regelmatig tijd besteedt aan het bijhouden van de laatste ontwikkelingen, maar ook dat je het werk aan de website daadwerkelijk uitvoert. Of geef je die klusjes liever door aan een echte WordPress expert die dit werk dagelijks professioneel uitvoert? 

Niveau van ondersteuning

Heb je onbeperkte ondersteuning nodig of ben je tevreden met een beperkte service met een aantal fixes of een uurlimiet? Wil je ze kunnen bellen om problemen te bespreken of maak je graag gebruik van een ticketing of chatsysteem? Of wil je je WordPress expert ook kunnen bellen of Whatsappen? Het kan ook zijn dat je graag wilt dat iemand met live met je meekijkt, de vraag is, waar ligt je behoefte? 

Beschikbaarheid van de ondersteuning

Heb je 24/7 ondersteuning nodig of alleen tijdens kantooruren?

WordPress onderhoud prijs

Bij een calamiteit kan het lastig zijn om achteraf een expert te vinden die je tegen een schappelijk tarief kan helpen. Zeker als de nood hoog is omdat je website bijvoorbeeld gehackt is vragen veel ontwikkelaars leuke tarieven als je wilt dat ze je website even repareren. Soms is het zelfs voordeliger om een nieuwe site te laten bouwen. Is deze persoon (die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gesproken of ontmoet) echt vertrouwen? Het zal dan enige tijd duren om het werk in te plannen en vertrouwd te raken met je website.  Dit kan worden voorkomen door vooraf en preventief je WordPress onderhoud uit te besteden.