Instagram en Tiktok in de Google zoekresultaten
  1. Home
  2. Marketing nieuws
  3. Instagram en Tiktok in de Google zoekresultaten

Breaking news: Insta en Tiktok berichten binnenkort te vinden in Google!??

Google in onderhandeling met TikTok en Instagram

Volgens een nieuw rapport onderhandelt Google over deals met Instagram en TikTok om hun inhoud in zoekresultaten te indexeren. De informatie bevat de vroege details van Google’s gesprekken met Facebook en ByteDance – moederbedrijven van respectievelijk Instagram en TikTok.

The Information vertelt dat er aan deals wordt gewerkt om Google de gegevens te geven die het nodig heeft om video’s te indexeren en te rangschikken. De deal zou vergelijkbaar zijn met die tussen Google en Twitter in 2015, waarbij Google toegang kreeg tot een “brandslang” van tweetgegevens voor onmiddellijke indexering. Voordat Google een samenwerking aanging met Twitter, indexeerde en rangschikte Google individuele tweets niet in de zoekresultaten zoals dat nu het geval is.

Nu is het zo gewoon om Twitter-inhoud tegen te komen in de SERP’s van Google, dat het moeilijk is om een ​​tijd te herinneren waarin tweets niet konden worden gevonden met een eenvoudige zoekopdracht.

Mochten de gerapporteerde onderhandelingen tussen Google, Instagram en TikTok uitkomen, dan zou korte video-inhoud net zo gewoon kunnen worden als tweets in zoekresultaten.

Met betrekking tot eventuele onderhandelingen over een zoekovereenkomst heeft een Google-woordvoerder het volgende citaat aan The Information verstrekt, dat niets bevestigt of ontkent:

“We help sites make their content discoverable and benefit from being found on Google, and they can choose how or whether their content appears in Search.”

Volgens de woordvoerder is verschijnen in Google Zoeken een keuze voor uitgevers van inhoud. In de meeste gevallen is die keuze een no-brainer, want waarom zou een website zijn content niet gevonden willen krijgen in Google?

Met betrekking tot Instagram en TikTok zijn er redenen waarom ze Google de gegevens die nodig zijn om video’s te indexeren, niet willen overhandigen. Google is eigenaar van YouTube, dat concurreert om hetzelfde publiek van korte videokijkers. Het is begrijpelijk dat Instagram en TikTok terughoudend zijn om te veel informatie te delen zonder er iets van waarde voor terug te krijgen.

Google’s deal met Twitter laat het zoekbedrijf bijvoorbeeld een jaarlijkse licentievergoeding betalen. In ruil daarvoor krijgt Google de mogelijkheid om tweets te indexeren zodra ze op het platform zijn gepubliceerd. Het is waarschijnlijk dat Instagram en TikTok een vergelijkbare vergoeding zullen ontvangen. Bovendien ontvangen ze ook de voordelen die gepaard gaan met het vindbaar zijn van hun inhoud in Google.

Momenteel is het niet mogelijk om in Google te zoeken naar Instagram- of TikTok-video’s. Deze deal zou dat mogelijk maken, wat een heel nieuw publiek van kijkers naar die platforms zou kunnen brengen. In ruil daarvoor zal Google miljarden nieuwe video’s hebben om te indexeren in zoekresultaten. Dat is positief voor de levensduur van ’s werelds beste zoekmachine.

Op de lange termijn zal het uitbreiden van de Google-index met Instagram- en TikTok-inhoud de zoekmachine veranderen in een bestemming voor zowel artikelen als video’s.

Dat zou kunnen leiden tot een toename van het totale zoekvolume, en meer zoekopdrachten op Google betekent meer mogelijkheden voor alle uitgevers om gevonden te worden. Het klinkt als een win-win-win voor alle betrokkenen als de drie internetgiganten tot overeenstemming kunnen komen.

De mogelijke voorwaarden van de overeenkomsten die Google onderhandelt met Facebook en ByteDance zijn op dit moment niet beschikbaar.