Foute SEO, het bestaat nog steeds!
  1. Home
  2. Hoger in Google
  3. Foute SEO, het bestaat nog steeds!
Verkeerd toegepaste zoekmachine (foute SEO) optimalisatie kost je veel geld!

Regelmatig worden wij benadert door ondernemers die merken dat ze helemaal geen bezoekers meer op hun website ontvangen. Onderzoek leert dan dat ze een Google penalty hebben ontvangen. De zwaartste Google penalty is een volledige verwijdering uit de Google database. Je site is dan door niemand meer vindbaar. Op die manier zijn er regelmatig bedrijven failliet gegaan.

Hoe krijg je een Google penalty?

De vraag is eerder, hoe kom je er vanaf? Voor wij die vraag beantwoorden terug naar de meestvoorkomende redenen van een Google straf. De eerste reden kan zijn dat je site gehackt is. Gehackte websites worden gebruikt om te spammen, bezoekers te misleiden, of om virussen en andere ellende te verspreiden. Google wil zijn gebruikers beschermen en zal direct acteren.

Een verkeerde manier van zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization- SEO) kan door Google gezien worden als een manier van spammen. Foute SEO kan dus ook heel makkelijk leiden tot een Google ban. Alle technieken die Google aanmerkt als verkeerde SEO/ SPAM worden “Black Hat” technieken genoemd. Technieken die bijdragen aan een positieve gebruikerservaring noemt men “White Hat” SEO.

Handig neefje, snelle resultaten?

Foute SEO- technieken worden vaak aangeboden door figuren die snelle resultaten beloven, of door personen die niet vakkundig zijn. Pas dus op aan wie jij je SEO toevertrouwd. In dit artikelen beschrijven wij 8 black hat zoekmachine optimalisatietechnieken. Helaas is het wel waar dat zelfs tegenwoordig black hat technieken op korte termijn de autoriteit en rankings van je website kunnen verhogen. Nu bespreken wij de voor 2021 meest relevante zaken om op te letten

Vermijd inhoud van lage kwaliteit

Heb jij artikelen van lage kwaliteit op je website? Dan is de kans dat dit je resultaten in Google negatief zal beïnvloeden. Recent heeft Google-updates in het algoritme uitgebracht die gericht zijn op de kwaliteit van de content op websites. Content van slechte kwaliteit kan je herkennen aan de opbouw, de inhoud, het gebruik van ondersteunde afbeeldingen, filmpjes, opmaak en het aantal gebruikte woorden. Ook herken je het aan het aantal keer dat deze inhoud is gedeeld op social media. Het is belangrijk om te onderzoeken of jouw website ook slechte content heeft. Het is dan belangrijk om deze content zo snel als mogelijk te verbeteren.

Vermijd Keyword stuffing

Keyword stuffing is het overmatig gebruik van een bepaald woord in de hoop om zo hoger te ranken op dat woord. Deze techniek werkte vroeger goed. Tegenwoordig is Google slim genoeg om dit soort spam te herkennen en te straffen. Het is nog steeds belangrijk om de juiste zoekwoorden te gebruiken, alleen wel op de juiste manier. Eigenlijk is het heel makkelijk. Zodra een tekst slecht loopt door het geforceerd gebruik van bepaalde woorden ga je al te ver. Schrijf je teksten vooral voor je doelgroep en niet voor Google.

Vermijd link uitwisselingen

In dit artikel over backlinks beschrijven wij het nut van goede backlinks. Niet alle verwijzingen (= backlinks) naar jouw site zijn even zinvol. Alleen relevante backlinks die van goed websites komen voegen in positieve zin toe aan je Google rankings. Link uitwissel websites schaden 9 van de 10 keer de reputatie van je website. Pas hier dus erg mee op.

Vermijd artikel spinners

Content is King. Daar zijn ook de black hat liefhebbers achter. Een nieuwe vorm van back hat SEO is het spinnen van artikelen. Eigenlijk is dit niets anders dan het jatten van iemands tekst, en deze te laten herschrijven door bepaalde software. Vaak maakt deze software gebruik kan kunstmatige intelligentie. In het Engels zijn de resultaten van dit soort artikel spinners helemaal niet slecht. In het Nederlands leidt het meestal tot een onleesbare tekst. Daarnaast worden de teksten ook niet goed genoeg herschreven zodat Google ze alsnog herkend als dubbele content. En dat is zeer schadelijk voor je rankings.

Dit “copy / paste” gedrag zal alleen nog maar toenemen. Dit is heel vervelend voor de bedenkers van unieke content. Inmiddels bestaat er wel een waterdichte manier om jouw unieke content te beschermen, en hiermee jouw geloofwaardigheid hoog te houden. In dit artikel lees je daar alles over. https://webdesigncity.nl/hoger-in-google-met-blockchain-technologie/

Vermijd spam op blogreacties

Om relaties met collega-bloggers op te bouwen, is blogcommentaar een van de beste manieren. Als je reacties achterlaat na het lezen van het hele bericht, helpt het zeker om je relatie te vergroten, maar als het spamcommentaar is, dan kan het zeer schadelijk zijn. Het allerbelangrijkste: stop ook met het accepteren van spamreacties op uw blogposts en pagina’s. Spamblogcommentaar kan je zoekpositie vernietigen, omdat je met opgezette zoekwoorden toegang geeft tot de links die niet relevant zijn voor je website.

Vermijd doorway pagina’s

Dit zijn pagina’s van lage kwaliteit die zijn geoptimaliseerd voor bepaalde zoekwoorden. Deze pagina’s dienen niet om de waarde te bieden aan bezoekers, maar alleen om door Google gevonden te worden. Google heeft officieel aangekondigd dat als je doorway-pagina’s hebt, je pagina mogelijk niet meer wordt gerangschikt. Omdat deze pagina’s voorkomen dat gebruikers de juiste informatie. Dit draagt niet bij aan de zoekervaring die Google graag wil bieden. Ga dus geen specifieke gefocuste losse pagina’s maken die naar je hoofdwebsite verwijzen. Dat werkte vroeger, maar tegenwoordig is het dus schadelijk!

Vermijd onzichtbare woorden en links

Mensen houden van plaatjes en zoekmachines van afbeeldingen. Zoekmachines zoeken naar links, vetgedrukte teksten en headers terwijl mensen zoeken naar fimpjes en foto’s en duidelijk opmaak van teksten. Een veel gebruikte black hat SEO-techniek is het publiceren van onleesbare tekst en links op een website. Bijvoorbeeld door witte letter te gebruiken op een witte achtergrond. Bezoekers van een website kunnen de teksten dan niet zien, maar zoekmachines kunnen de teksten wel lezen. Vroeger werkte dit perfect. Tegenwoordig is Google slim genoeg om dit aan te merken als ongewenst. Het voegt niets toe voor je bezoeker en kan je bezoeker zelfs misleiden. Daarom, nooit doen!

Vermijd zo veel als mogelijk betaalde links

Verwijzingen naar je website (backlinks) worden door Google gezien als populariteitsstem. Betaalde links zijn dus niet “verdient” maar gekocht. Als Google hier achter komt kan dit schadelijk zijn voor je website. Uiteraard kan het zijn dat je een verwijzing wilt kopen op een voor jou belangrijk platform. Let er dan op dat de link de code “no follow” mee krijgt. Je laat Google hiermee zien dat je niet wilt dat de robots van Google de bewuste link meetelling in het backlink profiel van jouw website. Hiermee voorkom je problemen.

Lopen jouw bezoekers ook terug? Vermoed jij een Google penalty? Heb je last van slechte backlinks of content? Neem dan contact (via de chat of het contact formulier) met ons op! Wij adviseren je geheel gratis en vrijblijvend.