Conversie optimalisatie, van bezoeker naar betalende klant! 77 praktische tips.
  1. Home
  2. Van bezoekers klanten maken
  3. Conversie optimalisatie, van bezoeker naar betalende klant! 77 praktische tips.

Heeft je website wel bezoekers, maar laten de (verkoop) resultaten op zich wachten? 

Veel websites hebben aardig wat bezoekers per maand alleen blijft iedere vorm van actie uit. Actie op een website kan bestaan uit verkopen, contactverzoekjes, leads, downloads e.d. In marketing jargon noemen ze dit “conversies”. In dit geval wordt een website bezoeker een (potentiële) klant.

Bezoekers zijn geld, dit maakt conversie optimalisatie onmisbaar!

Mensen die via Google – door een zoekopdracht naar je dienst of product – op je website terecht komen zijn tegenwoordig veel waard. Bezoekers vertegenwoordigen dan ook een flinke waarde. Google verdient met hun advertentie programma astronomische bedragen door bezoekers via de betaalde resultaten aan website-eigenaren te verkopen. 

Waarom conversie optimalisatie ?

Je website heeft een paar duizend bezoekers per maand, alleen blijven conversies uit. Je verkoopt niets, bezoekers schrijven zich niet in op je nieuwsbrief, ze nemen geen contact met je op en bezoeken over het algemeen, maar 1 pagina van je website en navigeren daarna snel door naar een concurrent. Als je dit herkend is het tijd om eens kritisch naar je website te kijken. Door simpele aanpassing aan je website te doen is het relatief eenvoudig om het aantal conversies verhogen. Dit proces heet “conversie optimalisatie” .  Door het aantal bezoekers per maand te delen door het aantal conversies (acties) krijg je de conversie ratio van je website. Dit getal geeft een prima aanwijzing in hoeverre de conversie optimalisatie van je website succesvol is. Meer over dit soort indicatoren kun je lezen in dit artikel. 

Meer bezoekers op je website vs. je conversie verhogen.

Bezoekers op je website is wat je krijgt. Conversie optimalisatie is wat je met deze bezoekers (lees; kapitaal) doet. Het blijkt dat wat je doet met je bezoekers aanzienlijk belangrijker is dan hoeveel bezoekers je krijgt. Het verhogen van je inkomsten per bezoeker met bijvoorbeeld 1 euro kan een veel grotere invloed hebben op je inkomsten dan alleen het verhogen van het aantal bezoekers op je website! 

Conversie optimalisatie, een praktische uitleg!

Om op een praktische manier aan de slag te gaan om de conversie van je website te verhogen hebben we een praktisch en eenvoudig lijstje met actiepunten samengesteld. We geven je veel praktische conversie optimalisatie tips. Met deze tips van je vandaag nog starten met het verhogen van de conversie ratio van je website, en dus met het verhogen van je gemiddelde waarde per bezoeker. Dit is namelijk het uiteindelijke doel van iedere ondernemer.  Heb je hulp nodig? Neem dan contact met onze conversie specialist! 

Conversie verhogen met deze 26 copywriting tips.

Verhoog je conversie met gerichte teksten
Goede teksten = een hogere conversie = meer omzet!
  1. Praat niet over jezelf. Praat over waarom de klant je nodig heeft.
  2. Focus op de voordelen die een klant heeft om met je zaken te doen, niet op wat je klant zal verliezen als ze je product of dienst niet gebruiken.
  3. Schrijf voor scanners, niet voor lezers. Bezoekers scannen. Niemand leest echt elk woord dat je online schrijft.
  4. Opsommingstekens en geordende lijsten helpen een kijker om belangrijke punten te herkennen en beter door te bladeren.
  5. Maak je tekst op door belangrijke onderwerpen te markeren.
  6. Foto’s zeggen meer dan duizend woorden. Vooral degenen die worden geleverd met afbeeldingen en tekst, zoals infographics.
  7. Kom direct ter zake. Probeer inhoudsloze tekst te vermijden. 
  8. En toch, hoe meer inhoud, hoe beter. Meer inhoud staat gelijk aan meer waargenomen waarde, wat leidt tot hogere conversies. Let op het gaat hier dus niet om meer woorden!
  9. Stel vragen! Teksten die een vraag stellen, hebben een hogere CTR. Stel dus prikkelende vragen in je teksten. 
  10. Denk bij het schrijven van een tekst ook aan je site als geheel – schrijf en optimaliseer niet pagina voor pagina.
  11. Focus op werkwoorden en niet op bijvoeglijke naamwoorden. Versnel uw inkomen > Laat uw inkomen sneller groeien.
  12. Gebruik woorden als “jij, gratis, direct, omdat en nieuw“. Meer leuke tips over woordgebruikt lees je hier…
  13. Vertel een grappig en aansprekend verhaal. 
  14. Schrijf in de tweede persoon (JIJ krijgt voordelen, niet WIJ bieden voordelen).
  15. Een beetje humor kan helpen.
  16. Elk woord dat je schrijft, moet een doel hebben. Elk woord in deze zin heeft inhoud, behalve dit 😉
  17. De eerste tekst kop (header) die in je opkomt, is vaak niet de beste. Stel op zijn minst een paar goede koppen op voordat je er een kiest
  18. Cijfers in koppen werken fantastisch. “25 super tips voor conversie-optimalisatie” versus “tips voor conversie-optimalisatie” – wat is beter? 
  19. Verras je lezer. Er zijn ongeveer 1,7 miljard webpagina’s op internet. Als je je lezers niet verrast en op de een of andere manier hun aandacht trekt, is de kans klein dat ze zullen converteren.
  20. Wees specifiek. Wij kunnen de conversie van website binnen 2 maanden met 2% verhogen. Of, beter nog: kijk hoe we de conversie ratio van van www.autohurenbonaire.nl binnen 3 maanden met 3% hebben kunnen verhogen. 
  21. Maak je bezoeker nieuwsgierig! Nieuwsgierige bezoekers hebben de hoogste conversie ratio. 
  22. De ‘over ons’- pagina van je site moet zo persoonlijk mogelijk zijn. 
  23. Het gebruik van multimedia in je blogposts kan de betrokkenheid van je bezoekers flink verhogen. =
  24. Gebruik nu “toevoegen aan winkelwagen” – niet “kopen/kopen”. Omdat ‘nu kopen’ meer een verbintenis aanduidt, zullen kijkers minder snel klikken.
  25. Langere blogposts krijgen meer shares op sociale media, links van autoriteits websites en hogere rankings op Google 
  26. Zwarte tekst op een witte achtergrond is elke dag beter dan wit op zwart. Menselijke oogbollen zijn gewend aan zwart-op-wit – er is geen reden waarom ze zich alleen voor uw site zouden moeten aanpassen.

Conversie optimalisatie met verkooptrechters en bestemmingspagina

Conversie optimalisatie door verkooptrechters
iedere website heeft een verkooptrechter nodig….
  1. Overweeg verschillende bestemmingspagina’s voor verschillende bezoekers van verschillende kanalen. Wat voor de ene groep werkt, hoeft niet voor de andere groep te werken.
  2. Op elke bestemmingspagina moet er precies één duidelijk doel zijn dat je wilt dat bezoekers doen. Als er meerdere elementen/ acties zijn die strijden om de aandacht van de gebruiker, doe je iets verkeerd.
  3. Als je een lange tekst gebruikt, herhaal dan de “call to action” onderaan de pagina (of zelfs een paar keer in het midden als je een ECHT lange tekst hebt).
  4. Vaak produceren eenvoudige websites meer leads dan hele geavanceerde websites. Esthetiek staat dus niet gelijk aan hoge conversies.
  5. Voeg op een bevestigings-/bedankpagina een gratis bonus toe. Positieve verrassingen laten een goede indruk bij je klant achter. 
  6. Sommige websites verhoogde hun conversies met 0,5% tot 0.6% door simpelweg hun telefoonnummer toe te voegen aan hun startpagina. Dat klinkt niet als veel, maar voor twee minuten werk is het zeker de moeite waard.
  7. Je webpagina’s, je blogberichten en zelfs je privacybeleid moeten allemaal zo makkelijk mogelijk worden geschreven
  8. Testimonials (vooral van grote merken en toonaangevende namen) verhogen je conversiepercentages aanzienlijk. 
  9. Laat bekende referenties waar je voor gewerkt hebben goed opvallen op je website. 
  10. Iets wat opvalt, krijgt aandacht. Dit betekent dat uw call-to-action-knop of link niet hetzelfde moet zijn als de rest van uw ontwerp.
  11. Die belachelijke slider/carrousel hoort niet op je homepage te staan. Slechts 1% van de kijkers klikt ooit op een van de dia’s. Bovendien neemt het waardevolle ruimte boven de vouw in beslag die je zou kunnen gebruiken voor dingen die echt belangrijk zijn. Bovendien creëren sliders bannerblindheid (wat betekent dat de ogen van een gebruiker er onbewust voorbij springen, omdat ze de slider automatisch afdoen als een onbelangrijke reclameboodschap … wat het ook is).

Kleurgebruik op je website, 15 conversie optimalisatie tips

Conversie optimalisatie en kleurgebruik
Kleuren doen iets met je….
  1. Verschillende kleuren betekenen verschillende dingen en brengen verschillende emoties over.
  2. Geel trekt de aandacht van internet “window-shoppers” en werkt het beste met jongeren.
  3. Rood creëert een emotie van urgentie (ideaal voor tijdelijke verkopen en kortingen).
  4. Blauw bevordert vertrouwen, veiligheid en relatie, daarom gebruiken banken vaak de kleur blauw in hun logo.
  5. Oranje werkt het beste voor call-to-actions (nu kopen, abonneren, etc.)
  6. Roze is voor de dames (of heren en doet een beroep op de vrouwelijke natuur en wordt geassocieerd met romantiek).
  7. Zwart is duur, luxe, stoer en “rijk”. Het blijkt dat zwarte sedans luxer zijn dan blauwe sedans omdat ze zwart zijn.
  8. Paars kalmeert mensen. Het is een favoriet bij leveranciers van antiverouderingsproducten, maar afgezien daarvan is het een vrij zeldzame kleur voor internet.
  9. Rood, oranje, zwart en lichtblauw zijn voor de impulskopers – de mensen die iets kopen zodra ze het zien. Die kleuren zijn voor je als je “leuke” items op de markt brengt, een beetje zoals deze website.
  10. Donkerblauw en groenblauw (blauwgroen is een beetje een kruising tussen blauw en groen) zijn voor de verstandige shoppers die strikte budgetten hanteren.
  11. Roze, en lichtblauw zijn voor “normale” kopers, de jongens en meiden tussen impuls en budget.
  12. Rood produceert 21% meer conversies dan groen (in bepaalde niches).
  13. Kinderen worden meer geraakt door warme kleuren (rood, oranje, geel) dan van koele kleuren (zwart, bruin, groen).
  14. Mannen houden van heldere en extatische tinten.
  15. Vrouwen houden van zachte en rustgevende tinten.

25 extra tips van je conversie optimalisatie specialist!

Conversie verhogende tips!
Nog meer conversie verhogende tips…
  1. Ontvang feedback van je klanten. De beste manier om te weten wat er in het hoofd van een klant omgaat, is door (je raadt het al) het ze te vragen! Er bestaan diverse tools om anonieme feedback van je bezoekers te krijgen,
  2. Ontdek waar bezoekers naar zoeken op je website. Als ze continu op zoek zijn naar bijvoorbeeld ‘contacteer ons’, dan kan het zijn dat je contactpagina wat prominenter geplaatst mag worden. Met Google Analytics kan je de belangrijkste zoekopdrachten bekijken.
  3. Volg de 80-20-regel. 20% van je ontwerpelementen kan 80% van je conversies veroorzaken. Focus op het verbeteren van die 20%.
  4. Verander je prijzen. Ley op: Dit betekent niet dat het lager moet. Vaak zullen mensen geen goedkope artikelen van hoge kwaliteit kopen omdat ze serieus niet geloven dat je zoveel kwaliteit zou weggeven voor een lage, lage prijs. Lach niet – het gebeurt.
  5. Blindelings kopiëren wat een andere website deed om de conversies te verbeteren, is onverstandig. De kans is groot dat wat voor hen werkte, niet voor jou zal werken. Je moet zeker gebruik maken van de adviezen en casestudy’s die er zijn, maar niet zonder A/B-testen om ervoor te zorgen dat wat je doet ook echt gunstig is voor je eigen resultaten.
  6. Denk op lange termijn, niet op korte termijn. Vooral als je lidmaatschapsprogramma’s verkoopt, is het niet goed als je de verkoop met 20% verhoogt, maar de levenslange klantwaarde met 80% verlaagt, omdat ze na de eerste paar maanden verdwijnen. Zoek een balans tussen kwaliteit en hoeveelheid van leads.
  7. Probeer de kwaliteit van je verkeer te verbeteren. Zorg dus voor relevante bezoekers. Zoekmachine optimalisatie is hiervoor de beste tool!
  8. Een afbeeldings bijschrift is het enige element dat echt wordt gelezen, ongeacht je branche. Profiteer daarvan!
  9. Analyseer de strategie voor het verbeteren van de conversieratio die je concurrenten gebruiken. Dit is een fantastische manier om te leren hoe specifieke ontwerpelementen op dit moment gangbaar zijn binnen jouw branche. 
  10. Gebruik een heatmap-tool zoals CrazyEgg die je laat zien waar uw bezoekers klikken en waar niet.
  11. Ontdek welke zoekwoorden verkeer naar uw site brengen en neem deze op in uw call-to-actions. 
  12. Gebruik op tijd gebaseerde aanbiedingen. Bestel binnen 24 uur dit product en ontvang 50% korting….
  13. Weet je zeker dat je “We sturen geen spam naar je e-mailadres” nodig hebt op je contactformulier? Gebruik geen woorden met een negatieve klank. Alleen het woord SPAM zal zorgen voor een minder gebruik en dus lagere conversie ratio van het het formulier. 
  14. Zet op elke pagina een duidelijke call-to-action. Je moet de bezoeker door je trechter leiden. 
  15. Social proof is een nogal belangrijke factor. Social proof gaat ook niet alleen over het hebben van grote volgers op sociale media (hoewel dat er zeker een groot deel van uitmaakt); het gaat ook om je bestaande klantenbestand, de mate van betrokkenheid op je site, enz.
  16. Geen woorden maar daden. Bekijk hoe het aanbieden van een geld-terug-garantie van invloed is op de conversie van je website.
  17. De footer (onderkant) van je website is een extra plek dat je niet zomaar kunt verspillen. Als je WordPress gebruikt, verwijder dan die generieke “Proudly powered by WordPress” en gebruik deze om een ​​call-to-action op te nemen, links naar sociale profielen toe te voegen, of beide.
  18. Leid je kijkers visueel naar call-to-actions en formulieren. Lightboxes en zelfs pijlen zijn goede opties.
  19. Maak de voordelen van het invullen van een bepaald formulier duidelijk. Als een kijker niets krijgt van het invullen van een formulier, hoe kun je dan van hem verwachten dat hij dat doet?
  20. Verkoop een oplossing, geen functie. Hoewel functies je helpen te onderscheiden en op te vallen, moet je je marketingboodschap richten op het algemene probleem dat uw product oplost.
  21. Voeg een foto van het team of van jezelf. Mensen willen je gezicht zien, en niet alleen je logo. Oh, en gebruik geen stockfoto hiervoor….
  22. Ontwikkel de zichtbaarheid van je merk en online-aanwezigheid op het web door contentmarketing. Door op veel verschillende websites te verschijnen en ernaar te worden gelinkt, bouwt je een vertrouwens- en geloofwaardigheidsfactor op, wat op zijn beurt de conversies verhoogt.
  23. Money Talks. Door je website er duur uit te laten zien, kunnen klanten zien dat je geld hebt geïnvesteerd in een betere ervaring voor hen.
  24. Overdrijf nooit! 
  25. Verlaag de kosten om een ​​bezoeker naar je site te krijgen (optimaliseer uw PPC en advertentiecampagnes).

Dit waren 77 conversie optimalisatie tips. Dit is alleen maar het topje van de ijsberg. Hopelijk geeft dit artikel je wel wat inzicht op welke manier je je conversie kunt verhogen. Wil je even sparren of heb je vragen, neem dan vrijblijvend eens contact met ons op!