Hoe blijf je zichtbaar in Google, terwijl er zoveel websites bijkomen?
Zeker in rare tijden zoals de Corona crisis laat internet keer op keer zien hoe waardevol het voor ondernemers kan zijn. Deze ontwikkeling zal nooit stoppen. Het is voor iedere ondernemer van belang om online goed zichtbaar te zijn en te blijven.
Met een beetje tijd en energie is dit gelukkig voor iedere ondernemer haalbaar. Hoe vraag je dan waarschijnlijk? In dit artikel geven wij je 15 makkelijke tips die je helpen om hoger in Google te komen of te blijven.
- Zorg dat je site snel is!
- SSL en externe links…..
- Laat iedere “externe” link op je website tellen!
- Houdt rekening met voice search (gesproken zoekopdrachten)
- Maak de verwachting van je bezoeker waar
- Produceer waardevolle content voor je bezoekers
- Weet goed wie je doelgroep is
- Hou er rekening mee dat je website nooit af is!
- Zorg dat content op je website makkelijk te delen is op social media.
- Gebruik geen rare tekens in je URL & maak je URL kort en krachtig
- Laag hangend fruit; voeg beschrijvingen toe aan alle afbeeldingen
- Laat zien wie je bent
- Geef je website een goede navigatie
- Besteed de nodige tijd aan je website
- Ga voor kwaliteit en hou het veilig
1. Zorg dat je site snel is!
Google meet de laadtijd van je website. Een snelle site is volgens Google klantvriendelijk. Daarom zal Google snelle sites belonen met een hogere “score”. Wil je weten hoe snel jouw site is? Kijk dan eens op: Google insights
Een score tussen de 70-100 wordt als goed gezien. Google geeft je ook een tips hoe je de website sneller kan maken. In de praktijk merken wij vooral dat er veel winst te behalen is bij het optimaliseren van afbeeldingen en het verwijderen van overbodige plug-ins.
Ook kunnen technieken helpen die je site “cachen” en “comprimeren”. Heb jij een WordPress site? Dan kunnen de volgende plug-in je helpen met het optimaliseren van je afbeeldingen:
En deze plug-ins kunnen je helpen je site sneller te maken door middel van “caching en comprimeren”
2. SSL en externe links…..
Google geeft websites met een SSL certificaat een stuk meer waardering dan websites zonder zo’n certificaat. Dit heeft te maken dat SSL certificaten ervoor zorgen dat je site veiliger is. Waarschijnlijk is dit voor jou een open deur en draait je website al standaard met een SSL certificaat. Maar wist je ook dat het belangrijk is links die naar jouw website verwijzen websites zijn met een SSL certificaat?
Verwijzingen van andere sites naar jouw site zijn over het algemeen heel goed voor jouw website. Zeker als deze links van websites komen die zelf ook door Google gewaardeerd worden. Sites zonder SSL worden over het algemeen minder gewaardeerd en deze links voegen dus voor jouw site niets toe. Verwijs je zelf ook wel eens naar andere websites? Zorg dan ook dit dit websites zijn met een SSL certificaat
3. Laat iedere “externe” link op je website tellen!
Goede artikelen hebben links naar andere websites, video’s, blogs e.d. Let wel op dat iedere link die je plaatst van flinke meerwaarde voor de lezer is. Heeft een externe link geen nut? Verwijder hem dan Raak je bezoeker ook niet kwijt door de link in hetzelfde venster te openen
4. Houd rekening met gesproken zoekopdrachten
Het gebruik van smartphones neemt steeds meer toe. Internet lijkt hiermee “integraal” te worden opgenomen in ons leven. Gebruikers zitten dus vaak niet achter hun lap of desktop maar hebben een mobiel in hun handen. De makkelijkste manier om te zoeken op je mobiel is in te spreken wat je zoekt.
Omdat je anders praat dan dat je schrijft veranderen de zoektermen ook. Maak je site/ blogs met dit in je achterhoofd toekomstvast. Weten hoe voice search verschilt van het “klassieke” zoeken? Experimenteer hier zelf eens mee.
Wat zou je inspreken in je telefoon als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een fietsenwinkel in de buurt?
5. Maak de verwachting van je bezoeker waar
Bezoekers die op je website komen hebben een verwachting van je website. Deze verwachting is gewekt door de advertentie waar zij op hebben geklikt of op een zoekresultaat in bijvoorbeeld Google. Het is aan jou om deze verwachting waar te maken!
Maakt de website de verwachting niet waar dan zal de bezoekers direct weg klikken. Hierdoor ben je niet alleen de bezoekers kwijt maar krijgt je site ook nog eens een hoog “weigeringspercentage”. Dit percentage wordt door Google gemeten.
Google geeft aan dat een lang website bezoek een indicatie is voor een boeiende website die bezocht wordt door de relevante bezoeker. Kortom klikken bezoekers snel weg zakt je site verder weg in het zoekresultaten moeras
6. Produceer waardevolle content voor je bezoekers
Probeer content op te stellen waar je bezoeker echt iets aan heeft. Probeer echt meerwaarde te bieden. Bouw je teksten goed scanbaar op. Met duidelijke kopjes, alinea’s. Probeer je content ook te ondersteunen met afbeeldingen, filmpjes enzovoorts. Google herkent goede teksten aan het gedrag van je bezoekers en zal dit belonen met betere posities
7. Weet goed wie je doelgroep is
Is het voor jou duidelijk voor wie je schrijft? Heb je goed in beeld wie je (potentiële) klanten zijn? Schrijf je content voor deze mensen. Schrijf alsof je voor een oude bekende schrijft, heel persoonlijk en lekker vlot. Heb je nog geen beeld van je doelgroep? Ga daar dan eerst eens goed over nadenken en stel bijvoorbeeld eens een “persona” op. Dit zijn fictieve persoonlijkheden van jouw ideale klant
8. Hou er rekening mee dat je website nooit af is!
Google is gek op websites die regelmatig nieuwe content aanbieden. Je kan dit heel goed meten. Als je een tijdje helemaal niets met een goed scorende website doet dan zal de rankings zien afnemen. Het is dus belangrijk om regelmatig nieuwe content aan je website toe te voegen
Wanneer je goede content hebt is het natuurlijk leuk als bezoekers zo enthousiast zijn dat ze het willen delen op hun social media. Voor jou is dit gratis en zeer krachtige reclame. Deze digitale mond op mond reclame is de meest krachtige vorm van reclame voor jouw bedrijf. Het is dus aan jou om er voor te zorgen dat jouw content goed te delen is op social media.
10. Gebruik geen rare tekens in je URL & maak je URL kort en krachtig
De URL van je website is erg belangrijk. Voor Google is je URL nog altijd een belangrijke ranking factor. Daarom is het advies om je belangrijkste zoekwoord altijd in je URL te verwerken. Ook is het advies de juiste extensie te gebruiken.
Heb je een site in Nederland, gebruik dan de .NL extensie. Een kort en krachtig domein dat goed onthouden kan worden help ook. Het is ook belangrijk de structuur van je URL zo kort mogelijk te houden.
Dus niet www.fietsen.nl/categorie/merk/kinderen/12-14/zonder-stang maar www.fietsen.nl/kinderfietsen 12-14/ probeer zoveel mogelijk overbodige woorden in je URL weg te laten.
Lange URL’s zijn vaak verwarrend en komen minder snel voor in de zoekresultaten, let hier maar eens op.
11. Laag hangend fruit; voeg beschrijvingen toe aan alle afbeeldingen
Het is heel makkelijk om aan de afbeeldingen een stukje tekst toe te voegen. Google is steeds beter in staat om afbeeldingen te herkennen, maar wordt hierbij wel graag geholpen door deze zogenaamde “alt tekst”. Daarnaast helpt het ook om de bestandsnaam voor je afbeelding te gebruiken om zoekwoorden in te verwerken. Dus niet img_12.jpg maar gazelle-damesfiets.jpg. Je helpt Google hiermee om de afbeeldingen op je website te duiden.
Lange URL’s zijn vaak verwarrend en komen minder snel voor in de zoekresultaten, let hier maar eens op.
12. Laat zien wie je bent
Zorg dat je contact gegevens overal op de website te vinden zijn. De onderkant (footer) van je website is hier een mooie plek voor. Mensen vinden het fijn als ze snel in contact kunnen komen. Het snel ontsluiten van je contact gegevens wekt vertrouwen.
Zorg ervoor dat je website logisch is opgebouwd en dat bezoekers binnen een paar klikken kunnen vinden wat ze zoeken. Zorg ervoor dat je navigatie niet complex is. Het is daarnaast ook belangrijk om op de juiste plekken je website te voorzien van interne links. Hierdoor wordt je website ook een soort web.
Google geeft iedere pagina namelijk een bepaalde waarde. De homepage heeft de meeste waarde. Een linkje naar onderliggende pagina’s geeft iets van deze waarde mee. Een goede onderlinge linkstructuur zorgt er dus voor dat deze “waarde” goed over alle pagina’s wordt verdeeld. Hierdoor zullen deze pagina’s individueel ook beter in Google gaan scoren.
14. Besteed de nodige tijd aan je website
Goed scoren in Google gaat niet vanzelf. Google heeft een complex algoritme dat steeds beter in staat is om kwaliteit te herkennen. Om goed te scoren in Google moet je regelmatig goede content produceren. Ook dien je continu je site te optimaliseren en te zoeken naar waardevolle backlinks.
Dit is allemaal tijdrovend, maar uiteindelijk wel de meest efficiënte vorm van adverteren. Goede rankings in Google zijn vergelijkbaar met een winkelpand in een drukke winkelstraat, maar dan zonder de hoge huur. Het loont dus enorm om aan je website te werken, alleen heb je wel een lange adem nodig een best wel wat tijd.
15. Ga voor kwaliteit en hou het veilig
Google heeft een hekel aan (zoekmachine) spam. Google heeft ook een hekel aan onveilige websites. Spam sites en onveilige sites zullen daardoor door Google uiteindelijk volledig onvindbaar worden gemaakt.
Het gaat hierbij om zoekmachine spam. Dit zijn zoekmachine optimalisatie technieken die in strijd zijn met de Google webmaster richtlijnen. Als je dus gaat optimaliseren is het belangrijk om je aan deze richtlijnen te houden! Wat nu precies “illegale” technieken zijn komen wij later eens op terug.
Veel website eigenaren updaten hun site en server te weinig. Gedateerde websites en hosting kunnen voor hackers een uitnodiging zijn om je site makkelijk over te nemen. Vergelijk dat met twee woningen, de eerste woning heeft goede moderne sloten en de tweede zelfde woning heeft oude makkelijk te openen sloten. 3 maal raden waar de gemiddelde inbreker eerst eens zal gaan kijken. Is je site eenmaal overgenomen dan kunnen hackers allerlei schadelijke software installeren met als jouw bezoekers te beroven van hun bank en creditcard gegevens.
Ook gebruiken hackers sites vaak als platvorm om hun mailspam (de Viagra mails) te versturen of erger…. Google wil alleen kwaliteit en zal geïnfecteerde site direct blokkeren. Het kost soms best wat moeite om na het oplossen van de hack het vertrouwen van Google weer te winnen. Sommige bedrijven kiezen er soms zelfs voor opnieuw te starten met een andere domein en nieuwe website.
Dit is echter lang niet altijd nodig. Het beste medicijn is nog altijd heel makkelijk, hou je site en hosting up to date.